Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров заяви, че КНСБ ще настоява от 2017 г. да бъде въведена нова минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си. 

"Знаете, че в момента имаме една дълбока компресия и приближаване на минималните заплати на тези, които са нискоквалифицирания персонал - санитарите в болниците, чистачките в училищата и на много други места до квалифицирания персонал. 1,5 спрямо минималната заплата за страната - това е нашето предложение. Ако тя е 460 от първи януари за нискоквалифицирания персонал - 700 лева за висшист, който работи по специалността си". 

Пламен Димитров отправи предложението към финансовия министър като заяви, че ще го внесе още утре официално в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНТ.

Общините са завършили със 160 млн. лв. на минус за миналата година, тоест имат неразплатени задължения и още 500 млн. лв. от корекции за изминалия програмен период. Това отчетоха от КНСБ при подписването на меморандум за сътрудничество с Националното сдружение на общините в България.