КНСБ отдавна настоява да се формира коридор, в който, в зависимост от това дали икономиката е в ръст или е в рецесия, да се договаря минималната работна заплата. Това се казва в мнението на синдиката относно механизма за договаряне на минималната работна заплата в страната.

Диапазонът между 125% от прага на бедност и 60% от средната заплата е добър вариант. Тези стойности могат да се променят, важен е механизмът. За КНСБ е неприемливо мнението на бизнеса, че обвързването на долната граница с прага на бедност не е адекватно. Минималната заплата във всички страни има двойна роля - тя носи не само икономическо значение, но и социално. Горният праг, който се предлага, също не е висок.

В момента в европейските страни съотношението на минималната към средната заплата е 49% средно за ЕС. Европейският парламент, с гласовете на Европейската народна партия, препоръча официално на всички държави членки това съотношение да стане 60%. Това е още една мярка за намаляването на бедността в света.

Увеличението на минималната заплата е необходимо и за да се извадят на “светло” доходите у нас, тъй като е обществена тайна, че масово в България работещите се осигуряват на минимална заплата или минимални прагове, а под масата взимат много повече. Затова и в НОИ постъпват много по-малко приходи.

Когато заплатата се повиши, закономерно ще се повишат и приходите в НОИ от осигуровки. Липсата на средства за финансиране на основните социални системи може да бъде решен по два начина – или чрез увеличение на данъци и осигуровки, или чрез изсветляване на доходи.

“Ние в КНСБ сме категорични, че няма никаква опасност с повишаването на МРЗ бизнесът да фалира, защото и без това сега плаща много повече средства за заплати, голяма част от които – под масата”, заявяват от синдиката.

Вдигането на минималната заплата няма да има негативен ефект и върху бюджета. При 270 лева нетният ефект за бюджета за цялата следваща година ще бъде положителен с 13,6 млн. лева, а при 290 лева ще бъде близо 20 млн. лева. Така че от работещ механизъм и адекватно договорен размер на минимална заплата ще спечелят и бизнесът, и труда, и държавата, а от ниската – всички губят.