Работниците да имат право да искат обявяване в несъстоятелност на фирми. Това предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), стана ясно след среща между шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента на синдикалната организация Пламен Димитров.

Според втория законът трябва да се промени, защото сега една фирма, която има да взима 5 лева от друго предприятие, може да поиска то да бъде обявено в несъстоятелност. В същото време ако един работник дори да чака 20 хил. лева за заплати от работодателя си, няма право да поиска несъстоятелност.

Синдикатите настояват още работниците да имат повече права и пред фонда за гарантиране на вземанията при фалит или временни затруднения на предприятието.

От КНСБ настояват още да се регламентира чрез законодателни промени как се формира работната заплата у нас. Според синдикатите е необходимо да се създаде и кодекс за държавния служител, който да обединява всичко свързано с длъжността.

Разговорите ще започнат в началото на следващата година, като вероятно изготвянето на нормативната уредба ще отнеме месеци, разясни Цветанов.