Една от сферите в държавата, където се разходват най-много обществени средства, е здравеопазването. Прозрачност за харченето им обаче няма. 

От  първото тримесечие на 2013 г. парите, които идват от нашите здравно осигуровки и отиват в болниците, не се публикуват официално на сайта на НЗОК, както се правеше преди това (http://www.nhif.bg/web/guest/43). 

Затова в-к "Стандарт" представя в коя болница колко средства са отишли през 2014 г., както и колко са планувани за 2015 г.  Данните са неофициални, но имаме всички основания да смятаме, че са верни. 

За 2014 година общите разходи за дейност, медицински изделия и онколекарства са малко над 1,9 млрд. лева, като 88% от тези средства са за първите две пера. През 2015 година пък са предвидени около 1,69 млрд. лева. 

Сметките показват, че НЗОК предвижда 12,4% по-малко разходи за трите пера (пълното разпределение по касовото изпълнение на дейността, заедно с медицинските изделия и онколекарствата на болниците през 2014 г. можете да видите ТУК, а планираното за 2015 - ТУК).  

Следва да се отбележи, че трудно Здравната каса ще мине без актуализация на бюджета си и през тази година. Подобно мнение изрази преди дни и новият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. Стабилна прогноза за бюджетното състояние за 2015 г. ще има през юни, когато изтичат първите 3 месеца по новата методика, допълни Комитов.  

„Разбирам директорите на болниците, че се притесняват, като четат приложение 2 в договорите, което задава 90 или 95% от миналогодишното финансиране. Да, така са заложени цифрите, но питайте който и да е директор дали има неплатена медицинска дейност досега. 

Това ще важи и занапред, но не са го видели още в практиката. Ако трябва, ще запозная директорите с нормативната уредба и възможностите, които дава. Да не говорим, че ако се стигне до съдебна процедура по повод на неплатена дейност, винаги се отсъжда в полза на изпълнителя на медицинска помощ. Аз трябва да се притеснявам, ако се стигне до актуализация на бюджета, не те", завърши шефът на НЗОК.