КТ "Подкрепа" настоява за увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд, като то стане процент от минималната работна заплата за страната - 0,5 процента от нея за един час нощен труд.

Това каза пред журналисти Здравчо Здравчев, председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ "Подкрепа". Той и други експерти от Синдиката внесоха предложението в подкомисията по доходите към Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Ако искането на синдиката се удовлетвори, заплащането за час нощен труд при сегашната минимална работна заплата ще стане 2,55 лв. или 17, 85 лв. за една нощна смяна. При минимална работна заплата 560 лева - заплащането за час нощен труд ще стане 2,80 лева. Представителите на Синдиката носеха тениски с надписи "Нощният труд е евтин ад". 

Финансово-икономическите мотиви за исканото от КТ "Подкрепа" увеличение са, че настоящият принцип на определяне на допълнителното заплащане за нощен труд не се отразява на динамиката в заплащането на труда - сегашната му стойност от 0,25 лв. на час е определена през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева, а сега минималното възнаграждения е 510 лева. Преди това има също един дълъг период, в който заплащането за нощен труд не е променяно - от 1997 година, когато то е било седем стотинки за час. 

Приходите за осигурителната система биха били милиони допълнително, са изчислили от КТ "Подкрепа". За една година отчисленията, които се правят за един човек, който полага нощен труд осем пъти в месеца, са 13 лева и 44 стотинки за здравна осигуровка, каза Здравчев. По думите му тези пари не могат да платят и един ден болничен, а това е трудът, който се характеризира с най-голям риск и заболеваемост. Държавата губи от отчисленията за осигуровки и дотира работодателите, допълни Здравчев. 

Още през април Конфедерацията започна кампания за ограничаване на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи, обясни при обявяването на кампанията Здравчо Здравчев. 

Според КТ "Подкрепа" извършените многобройни изследвания на полагащите нощен труд установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40 на сто, с три пъти от рак на простатата, с 30 на сто от рак на гърдата, с 40 на сто от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми.

Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски проблеми. 

С нощен труд са заети над 400 000 души в България.