Синдикати и лекари ще излязат на протест заради орязаните средства за здравеопазване. Това заяви вчера пред „Класа“ д-р Стефан Константинов, зам.-председател на Българския лекарски съюз, след среща с ръководството на КТ „Подкрепа“.

Той обясни, че лекарите имат подкрепата и на синдикатите от КНСБ, които също ще се присъединят към готвените протести. Константинов поясни обаче, че планираните протестни прояви няма да могат да се случат в първата половина на септември, защото е нужно технологично време за организацията им.

Зам.-председателят на БЛС обясни, че предстоят срещи с лекари в различни градове в страната, за да се види каква е готовността за протест.

Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обяви, че в момента върви ликвидация на системата на здравеопазването.

"Това, което се случва всеки ден, катализира протестите. Информация за нашите протести ще има тогава, когато се реши под каква форма да протекат. Днес случващото се за мен е реален старт на протестите", коментира той.

От БЛС искат да се изплатят средствата за свършеното от болниците до средата на годината, а за втората половина на 2010 г. да се изплати не по-малко от изплащаните средства през миналата година.

Райчинов коментира, че са преведени 50% от средствата за спешна помощ, хемодиализа, психиатрична помощ и за всички дейности, изплащани от Министерството на здравеопазването.

Председателят на БЛС допълни, че на повечето места лекарите получават около 80% от заплатите си.