За четири години майките студентки, които са получили еднократна помощ при раждане, са се увеличили двойно, показват данни на социалното министерство. 

Към края на октомври тази година 4501 жени с дете до 1 г., записани в редовна форма в университет, са получили близо 13 млн. лв. помощ, сочи справката, изготвена за "Сега". За сравнение през 2011 г. броят им бе наполовина - 2344 студентки са получили 6.4 млн. лв. 

Помощта през тази година е 2880 лв. и се дава накуп, ако жената е записана да учи редовно в университет. Според плана за бюджета на социалното ведомство обаче по това перо има сериозен преразход, защото прогнозата е за едва 2000 майки и са заделени близо 5.8 млн. лв. 

Не е ясно как са планирани тези случаи, при положение че дори и през 2011 г. те са били повече, а оттогава има ясно изразена тенденция броят им да расте. 

През лятото служебният социален министър Йордан Христосков обяви, че с тази помощ масово се злоупотребява и затова искаше да подготви изменения за затягане на правилата за този начин на подпомагане за семействата с деца. 

В социалното министерство вчера не се намери кой да отговори дали ще се вземат мерки за по-строги изисквания. 

Идеята на Христосков бе част от помощта да се изплаща със заверка на първия семестър, а останалата - на втория. Мотивът - че много жени всъщност се записват фиктивно в университет, за да получат сумата, а след това се отказват. 

Христосков разказа и споделеното му от ректор, че в неговия университет са били записани 120 майки, които получили помощта, а само седем са продължили реално обучението си.