Към края на януари в бюрата на Агенцията по заетостта /АЗ/ са подадени заявления за масови съкращения от 24 работодатели за 1096 души. Това е близо три пъти по-малко от януари 2009 г., когато заявките са били за над 3000 души.

Според шефката на АЗ Росица Стелиянова, в българската икономика наистина се наблюдава съживяване, най-вече заради подобряването на икономиките в страните, които инвестират у нас - Германия, Франция и др.

Тя е категорична, че в края на месеца безработицата в България няма да мине 10 на сто. Най-много продължават съкращенията в строителството, машиностроенето, шивашката промишленост и администрацията, има заявки и в преработвателната промишленост.

В същото време от над 300 000 безработни, регистрирани в бюрата по труда у нас, едва 100 000 са със средно и по-високо образование.

Статистиката е направена във връзка с подготвения старт на операция "В помощ на предприемачеството". В рамките й до края на февруари ще бъде направено проучване за нагласите между отговарящите на условията безработни готови ли са да развиват частен бизнес и какъв. Едно от условията е да са поне със средно образование.