Майките, получили майчинство за времето, когато детето им е било в ясла, ще връщат парите плюс лихвата върху тях само за дните, когато детето е посещавало детското заведение.

Това каза в Плевен управителят на НОИ Христина Митрева. Преди организираната кръгла маса по повод реформите в пенсионната система, тя се срещна с майка от Плевен.

В момента НОИ дава указания майките да бъдат санкционирани само по отношение на дните, когато децата са посещавали детското заведение и са плащали т.нар. хранодни, съобщи Христина Митрева. Това се прави, защото има наложени санкции и в дни, когато децата не са посещавали ясла, уточни управителят на НОИ. Въпреки това Митрева беше категорична, че ще бъдат твърди в позициите си по отношение на това, че майките са нарушили нормите. 

"Въпросът е, че аз като управител и Националният осигурителен институт като институция е длъжна да спазва законодателство, което е прието от парламента, което е минало през правителството. И нали разбирате, че ако ние не го правим това нещо, Сметната палата и другите органи пък нас ще ни санкционират", допълни Митрева.

Проблемът е тежък и има много атаки, обмисляме в момента въпроса с наказателната лихва, каза още Христина Митрева. Тя посъветва майките да изложат мнението си в петиция, която да внесат до Народното събрание, Министерски съвет, до Министерство на труда и социалната политика. Решение може да се намери, въпросът е да търсим диалог, подчерта управителят на НОИ.