„За решаването на част от социалните въпроси между България и Турция на 4 ноември 1998 г. е подписано споразумение между двете правителства за изплащането на българските пенсии в Турция, което влиза в сила от 1 март 1999 г."

Това каза Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика в отговор на въпрос от депутата Кирил Гумнеров относно настояването на Турция за сключване на нова социална спогодба с Република България, предаде БГНЕС.

Младенов каза още, че в сила се изпълняват ангажиментите за изплащане на пенсии по българското законодателство на територията на Турция. Със сключването на това споразумение България е изпълнила всички задължения, за да защити всички човешки права.

Съобразно разпоредбите, българската страна гарантира и осъществява ползването на пенсионните права за осигурителен стаж, придобит в България, на територията на Турция, добави още той. Също така България е предприела необходимите мерки да защити пенсионните права на всички лица, от и за които са правени вноски за пенсии, старост и инвалидни пенсии, пребиващи в Турция, уточни още той.

Според него така получаваните пенсии са израз на солидарност на българската пенсионна система. Лицата, пребиващите в Турция, ползват пенсионните си права въз основа на осигурителните си права.

Само за 2009 г. са дадени 42 948 000 лв. на 21 257 души в Турция. Общата сума е около 200 млн. евро, като всяка година се появяват нови правоимащите. Сумите за неправилно неизплатени пенсии към януари 2010 г., които подлежат на възстановяване, са 562 145 лв., за които турската страна не оказва съдействие.

Според социалния министър за турската страна основанието е не да бъде използван трудовият стаж, а това, че има много хора, които все още не ползват пенсии. Младенов допълни, че въпреки категоричната позиция на българската делегация на разделянето на преговорите по имуществените и социалните въпроси, турската страна е подготвила проект с искане за становище.

МТСП на базата на направените анализи намира предложената спогодба за социална сигурност за непропорционална за интереса на българските граждани и тя ще доведе до твърде високи социални ангажименти за България. Със стриктното изпълнение на споразумението от 99-та година, България е изпълнила всичките си задължения, добави в заключение министър Младенов.