През последната седмица имаме интензивни срещи със синдикатите и работодателите, на 4 юни има заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди предложението на правителството за пенсионната реформа. Това каза пред журналисти социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

По думите му има предложения от синдикатите и работодателите, до тогава предстоят интензивни разговори. Мисля, че една част от предложенията на синдикатите са разумни, други трябва да бъдат консултирани допълнително между тях и работодателите. Надявам се, че скоро ще стигнем до консенсус, който ще ни позволи да направим пенсионната реформа, защото просто няма време, коментира министърът.

Според него това, което се поставя като изискване - след години доходът от пенсия да бъде около 65% от работната заплата, е стремеж и на правителството, и на работодателите, и на синдикатите, и това е разумно. 

Стабилизирайки пенсионния фонд, ще търсим адекватни, а не тези ниски пенсии, които получават хората в момента, каза Младенов.

На въпрос смята ли, че ако се приеме предложението при оставащи три години трудов стаж  работодателят да няма право да уволнява работника, може работодателите да не искат да наемат възрастни хора, Тотю Младенов каза, че мнението му е, че това не е пазарен принцип и трябва да се обмисли по-внимателно.

Той е предложил на синдикатите да обмислят възможността държавата да насърчава работодателя да внася за допълнителна пенсия в частните фондове, за да могат хората, ако напуснат по-рано пазара на труда, да имат гарантиран доход.