Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че няма никакви разногласия за размера на минималната работна заплата и че Съветът по развитие към Министерския съвет /МС/ и МС ще вземат най-правилното решение.

Младенов беше помолен от журналисти да коментира позицията на Министерството на финансите, че минималното възнаграждение не може да се повиши от следващата година.

По повод на заявената позиция на КНСБ, че днес ще обявят насрочването на протести заради предстоящата пенсионна реформа, министър Младенов заяви, че в цяла Европа има протести и те не го притесняват, стига да водят към нещо по-добро за доходите на  хората.

Той допълни, че очаква от днешния ден синдикатите да продължат поведението си на национално отговорен социален диалог.

По думите на Младенов няма основание законопроектът за промяна на кодекса за социално осигуряване да бъде изтеглен от Народното събрание, тъй като той предварително е обсъждан със синдикати и работодатели на различни форуми и срещи през цялата година.

Младенов каза, че е възможна промяна за работещите при първа и втора категория на труд между двете четения в парламента, като вместо предвиденото повишаване на възрастта бъде увеличен осигурителният стаж.