От 1 юли еднократното компенсиране на пенсиите и новият размер на минималната работна заплата /270 лв., вместо досегашните 240 лв./ ще бъдат факт. Това заяви в отговор на питане на левицата министърът на труда Тотю Младенов.

Той е оптимист, че след 20 юли, когато трябва да заседава тристранният съвет /НСТС/, ще
бъде постигнат консенсус как и с колко да бъдат компенсирани доходите на хората. 

Министърът призна, че поради обективни причини от началото на годината хранителните продукти и горивата у нас са поскъпнали драстично.

След решението на НСТС в правителството ще бъде внесен проект за решение, добави Тотю Младенов. Той все пак уточни, че парите ще зависят от възможностите на републиканския бюджет и стопанските субекти и обвързани с ръста на производителността на труда в България. По думите на министъра цифрите засега сочат, че хазната и фирмите имат възможност да вдигнат възнагражденията.

Младенов дори  напомни, че в някои браншове  вече има ръст на заплатите - в  металургията тя е станала 400 лв., а в минната индустрия  - 340 лв. След като излезем от кризата, ще се търсят финансови политики, които да дават възможност за още по-голямо повишаване на доходите на хората, обеща социалният министър.

Мая Манолова /"Коалиция за България"/ цитира данни на държавната комисия по стоковите борси и тържищата, според които на годишна база цената на млечните продукти е скочила с 15-30 процента. 20 на сто от домакинствата не си купуват лекарства, 40 процента от гражданите не се лекуват, продължи с цифрите депутатът от левицата. Затова, попита Манолова, какво прави правителството за българските  граждани, които имат ниски доходи, с минималната работна заплата, с детските надбавки, и единствено по 136 лв. еднократно ли може да отдели държавата за пенсионерите.