Все още голяма част от младите хора у нас избират т.нар „студентска работа за бързи пари” пред кариерното развитие в специалността, за която се обучават.

Това коментира в интервю за агенция „Фокус” Светлозар Петров, управител на JobTiger, и един от организаторите на кампанията „Национални дни на кариерата 2013 – Добра кариера, Добър живот”.

В рамките на кампании като „Национални дни на кариерата”, се търси работа по самата специалност на студента.

„Това е и смисълът на самия форум, защото специалностите се учат, за да може в последствие да се работят и развиват”, отбеляза Петров.

Според него – от значение е и курсът на обучение, като например в първи или втори курс по-голямата част от студентите търсят каквато и да е работа, но с увеличаване на степента на обучение, разбират, че е необходимо да се развиват в специалността си.

„Би било хубаво по-голямата част от студентите да разбират важността на стажа, защото реализацията е по-трудна, ако нямаш никакъв опит”, подчерта Светлозар Петров.

Той отбеляза, че диалогът между бизнеса и образованието в страната определено се е подобрил през последните години, но трябва да се организират повече кампании, които да дават шанс на младите хора.

По думите на Петров - ситуацията на пазара на труда в момента е тежка, като причината за това е високата безработица сред населението.

„Разрешаването на този проблем обаче и е в ръцете на самите безработни, които трябва да бъдат по-активни. Има решения на проблема, дори и да са неприятни. Тежко решение е например човек да се преквалифицира изцяло, но ако животът го изисква се налага и това”, посъветва Светлозар Петров.