Коледни добавки и добавки към пенсиите все пак може и да има. Това стана ясно от дебат в ефира на bTV между депутатите Томислав Дончев, Борислав Гуцанов и Алиосман Имамов, които са представители съответно на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Тази врата не е затворена. Актуализацията на бюджета няма нищо общо с добавките към пенсиите и коледните добавки. Парите ще дойдат от преструктураране на разходите на различни ведомства", поясни Имамов, който е и зам.-председател на групата на ДПС в парламента.

"Ще се направи всичко възможно и вярвам, че тези пари ще се намерят", добави Гуцанов.Томислав Дончев, който е и бивш министър по еврофондовете, каза от своя страна, че е пределно ясно, че 1 млрд. лв. кредит не може да събори държавата, но това е лош сигнал, защото е най-лесния вариант.

"Подобно нещо може да вкара страната в дълговата спирала", категоричен е Дончев."При управлението на ГЕРБ бяха взети 4 млрд. лв. допълнителни заеми и още 4 млрд. лв. от фискалния резерв. Нямаше да има нищо лошо ако тези пари бяха вкарани в икономиката", контрира Гуцанов.

"България може да ползва кредити при изгодни условия, но пропускате много важен детайл - че някой друг ще връща парите, които сега ще харчите", обърна се Томислав Дончев към опонентите си.

"Имаме остра нужда от средства от съживяване на икономиката, което ще е много по-голям ефект от бъдещите лихвени разходи, когато се предполага, че България ще е в икономически растеж. Ако България попадне в "гръцки сценарий" народът няма да протестира, защото ще има в пъти по-високи заплати и пенсии", защити тегленето на заеми Алиосман Имамов.