Сегашната структура от три стълба на пенсионната система в България е добра, системата не трябва да се променя, но възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне.

Това каза на пресконференция ръководителят на техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа в България Емануеле Балдачи, цитиран от БТА.

За да бъде преодолян големият дефицит, който се натрупва в НОИ, трябва да бъдат предприети три спешни мерки, отчита мисията на фонда.

Те са: повишаване на възрастта за пенсиониране на мъже и жени още от 2011 г., увеличаване с 2% на вноските за пенсии от януари 2011 г. и индексация на пенсиите спрямо цените, като по този начин ще се избегне увеличаването на размера на пенсиите при липса на реформа. Освен това фондът настоява за преместване на изплащането на пенсиите за ранно пенсиониране към втория стълб от 2011 г. и  затягане на контрола върху пенсиите за инвалиди. 

Балдачи посочи, че възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от възрастта в други държави на ЕС. След като  се очаква продължителността на живота у нас да расте през следващите години, тя трябва да се увеличи, за да има баланс.

Биха могли да се въведат мерки за елиминиране на дефицита в пенсионната система до 2050 г. чрез продължаване на увеличаването на стажа и повишаване на възрастта за пенсиониране от 2017 г. с шест месеца всяка година, докато тя достигне 66 г. и за мъжете, и за жените като след 2028 г. възрастта за пенсиониране се обвърже с продължителността на живота, се посочва в доклада на мисията на фонда. Последното предложение на кабинета е възрастта да расте до 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Още от 2013 г. от МВФ предлагат преминаване на индексиране на обезщетенията спрямо инфлацията

Дефицитът в пенсионната система ще достигне 6,5% от БВП през 2010 г., прогнозират от фонда. (Това означава над 4 млрд. лв. - много повече от досегашните оценки, но не е ясно дали тук се включва само недостигът на фонд "Пенсии" или всички трансфери от държавата).

 От МВФ отчитат, че дефицитът е натрупан от влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на вноската за задължително пенсионно осигуряване през последните две години - на 16%.

Според анализа последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Според оценката на мисията ефектът от новите мерки върху пенсионната система се очаква да е 0,5% от БВП за 2010 г. и 1% в средносрочен план, но тези мерки няма да елиминират натиска върху разходите за пенсии, които ще се увеличават заради застаряващото население.

По отношение на намерението на правителството да прехвърли професионалните пенсионни фондове към НОИ Балдачи посочи, че трябва да се вземат предвид две неща - едното е ефектът върху бюджета, който по думите му няма да е толкова голям, че да покрие дефицита. Другото е ефектът върху структурата на пенсионната система.

Професионалните пенсионни фондове са въведени през 2000 г. като част от пенсионната реформа и тя трябва да започне да се изпълнява, а не да се променя, каза Балдачи. Мерките и реформите трябва да бъдат насочени към подобряване на сегашната система, а не към връщане назад, заяви представителят на МВФ.

Балдачи уточни, че има проблем заради ниското ниво на пенсиите, които тези професионални фондове могат да започнат да изплащат, но според него това може да се реши като има доплащане към тези пенсии от НОИ. В средносрочен план трябва да се промени и формулата, по която се изчисляват пенсиите, отчита мисията на фонда.

Балдачи посочи, че би могла да се ползва шведската или полската формула за изчисление на пенсиите, при която е по-ясна връзката между големината на плащаната през годините осигурителна вноска и размера на пенсията. Това не е мярка, която трябва да се вземе още следващата година, но ще е добре, ако формулата за изчисляване на пенсиите отразява тази връзка, коментира Балдачи. Според него това ще има ефект и върху събираемостта на вноските, защото хората ще възприемат плащането им като инвестиция.

Пенсионна реформа в България трябва да има не защото настояват от МВФ, а защото такава е логиката според анализите на демографската криза, коментира междувременно президентът Георги Първанов във Велико Търново. По думите му, външни рецепти за пенсионната реформа в България не са необходими и приложими.