Над 1.3 млн. пенсионери у нас ще получат по 40 лв. добавка за Великден. Това решение предстои да вземе днес Министерския съвет, обяви министърът на социалната политика Бисер Петков пред Нова тв. 

Пари ще получат всички хора с пенсии до 348 лева, колкото е линията на бедност в страната.

Министърът коментира и темата за промяната на пенсиите на новите пенсионери от тази година.

Анализът на НОИ е показал, че с промяната в изчисляването на индивидуалния коефициент ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г. А за 31% от хората ще има негативно въздействие. Това са хора, които в периода 1997-1999 година за няколко месеца са се осигурявали на много висок доход и са имали нерегулярна трудова заетост, коментира Петков.

Социалният министър обясни, че ще бъде дадена възможност да се поиска при изчисляването на пенсията и да бъде взет под внимание и доходът от периода 1997-1999 година. НОИ обаче няма как да направи оценка на въздействието, тъй като няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 г. Такива данни предоставят самите граждани.

До момента няма пусната пенсия по новите правила, т,е. няма ощетен каза още социалния министър Бисер Петков.

„Тъй като се появиха съмнения, че ще бъдат ощетени хората в очакванията си за размера на пенсията, затова ще направим необходимото. Ще бъде предвидена преходна разпоредба”, поясни министърът.

След остра реакция вчера премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща с министъра и ръководството на НОИ и бе решено да няма такива, чиято пенсия ще бъде негативно засегната.