Около 3060 лв. е максималната заплата на работещите на трудов договор в МВР.

Това става ясно от писмен отговор на вътрешната министърка Румяна Бъчварова на депутатски въпроси. Това е най-високото ниво на чиновническа заплата в министерствата.

Досега бе известен един- единствен случай на директорска заплата от 4300 лв. в Министерския съвет, но тя е за държавен служител, а не за работещ на трудов договор.

2860 лв. е максималната чиновническа заплата по трудово правоотношение в Министерството на финансите, а 2600 лв. - в енергийното ведомство, показват отговори пък на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийната Теменужка Петкова.

Във Външно максималното ниво на заплатата е 993 лв. Министерството на външните работи е с едни от най-ниските заплати за работещите на трудов договор, става ясно от отговорите на министър Даниел Митов.

Минималната заплата по трудов договор във Външно е 420 лв., колкото през тази година бе и нивото на най-ниските заплати в цялата страна. 570 лв. пък е средното заплащане във Външно. За сравнение във финансовото министерство най-ниските заплати са по 600 лв., а средната 1055 лв.

В МВР пък средната трудова заплата е 626 лв., а минималната - 580 лв. Най-високите минимални заплати дава Министерството на енергетиката - 750 лв. Средната в това министерство е 1497 лв. В тези данни обаче не са включени допълнителните бонуси, става ясно от отговорите на министрите.

Във Външно през тази година са разпределени 1,2 млн. лв. като допълнителни възнаграждения за добре свършена работа от чиновниците. В енергетиката са дадени средно по 107,58 лв. бонуси на служител, а във финансите - 707 лв. на калпак за цялата година.

Допълнителните плащания в МВР пък са на стойност 13,5 млн. лв., като в тях не се включват бонуси през декември. Вътрешното министерство обаче освен за добре свършена работа дава бонуси и за извънреден и нощен труд, специфични условия на труд и пр. Освен това към МВР има и лекари, които получават допълнително заплащане за специалност, работа по клинични пътеки и пр.

Вижте още: 

Вдигат учителските заплати средно с 10% 

Кои специалности у нас носят най-високи заплати 

Мизерните заплати в услугите гонят хора от България