Националната агенция за приходите (НАП) и Националният осигурителен институт (НОИ) ще работят върху опростяването на осигурителните декларации. За това се разбраха на първата си съвместна среща управителят на НОИ Бисер Петков и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов вчера, съобщиха от институциите.

НАП и НОИ ще работят също и за значително съкращаване на броя на банковите сметки и кодовете за вид плащане на осигурителни вноски. Ръководителите на двете институции се обединиха около задълбочаване на сътрудничеството между агенцията и осигурителния институт.

НАП и НОИ ще продължат да подобряват обслужването на клиентите си чрез опростяване на процедурите по деклариране и плащане на осигурителни вноски, се разбраха още представителите на агенцията и осигурителния институт. На срещата Стефанов и Петков се договориха да се анализира възможността за обвързване при подаването на двете осигурителни декларации – образец 1 и образец 6. Това на практика ще минимизира риска от осигурителни измами и ще облекчи коректния бизнес при декларирането на осигурителни данни пред НАП.

По време на разговора беше обсъден и новият механизъм за планиране на приходите от осигурителни вноски, който включва задължително съгласуване на плана с експертите от НАП. Двамата ръководители постигнаха съгласие, че така ще се осигури по-реално планиране на приходите от осигурителни вноски.

В края на срещата управителят на НОИ и изпълнителният директор на НАП взеха решение мениджърските екипи на двете институции да се срещат регулярно. По думите на двамата ръководители това ще гарантира непрекъснатия обмен на информация и по-бързото решаване на въпроси от обща компетентност.