Неплащането на заплати в пълен размер да бъде криминализирано. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката кръгла маса за ограничаване на недекларираната заетост.

По данни на КНСБ, делът на недекларирания труд в България е 16 %, като рекордьор е секторът „Селско стопанство“ - малко над 48%

За сравнение в Чехия този дял е 9,2 на сто, а в Полша – 38%, каза още Димитров.

КНСБ предлага редица законови промени: „Сигурно трябва да стигнем до по-крайни мерки. Нарушаването на правото на сдружаване и неплащането на заплати в пълен размер според нас също са фундаментални въпроси, които трябва да бъдат предмет на криминализиране, за да има наистина превенция“.

Финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен: „Ще бъдем безпощадни към тези, които си мислят, че в XXI век може по този начин да се прави бизнес“.

„В наказателния кодекс по отношение на данъците и осигуровките съществува състав, при който, ако се укрият данъци или осигуровки, се носи наказателна отговорност. За да се стигне до подобно наказателно преследване, трябва това да бъде установено. НАП ежедневно е на терен“, коментира още Горанов.