Министърът на здравеопазването Петър Москов гостува днес в сутрешния блок на БНТ – Денят започва, където направи обширен коментар по темата - болезнени ли ще са реформите в здравеопазването и как ще пресече корупцията в здравеопазването.

Анестезиологът коментира слуховете за евентуалното увеличение на здравните вноски по следния начин: 

„Няма никакво намерение за вдигане на задължителната здравната вноска. Става въпрос за хората, които се осигуряват от държавата. Бюджетът на касата се повиши с 400 млн. лева. Тези пари дойдоха от държавата, но има какво да се направи още. Тук говорим за запазване на здравната осигуровка на самоосигуряващите се и държавата да бъде адекватен платец. Частта от обществото, която си плаща осигуровките и е изрядна, трябва да види причини, за да продължи да го прави. Трябва да се спазват законите. Началото на борбата с корупцията започва, когато има яснота какво се случва на входа на системата. Никой няма да натоварва хората, които са в тежко положение и безработни, разкри министърът. Неосигуряващите се здравно все повече и повече ще могат да ползват услугите на спешния пакет, който ще бъде ясно регламентиран. Когато говорим за родилки и деца, е ясно, че плаща държавата. Един от приоритетите на държавата е детското и майчинското здравеопазване“, каза още министър Москов и продължи с анализ на положението в структурата на бърза помощ:

„Спешна помощ е базата. Ако липсва базата и основата, не можеш да изградиш здрава сграда. Директорите на центровете за Спешна помощ вече са направили своите разчети предписания. Целта е да се увеличат и изравнят възнагражденията на работещите в Спешна помощ с колегите им от болниците и доболничната помощ. Проблемът е в цяло едно политическо поколение, което създаваше илюзия, че можеш да не плащаш, ако гласуваш правилно. Те налагаха мнението, че задълженията не вървят с правата. Ако лъжем системата, че й плащаме, тя ще ни лъже, че ни лекува“, допълни Москов.

Относно злоупотребите със средствата от здравната каса Москов заяви: „Парите на здравната каса се източват и в това няма съмнение. Трябва да има изсветляване на изразходването на средства. Това е много сериозен разговор. Задължението към здравноосигурителната система трябва да важи за всички. Аз не мога да дам конкретен отговор как хората трябва да си плащат осигуровките“.

В заключение здравният министър направи важно обещание, касаещо онкоболните в България. Той пое ангажимент, че ще бъдат осигурени достатъчно лекарства за тях и лично гарантира, че няма да има проблеми със снабдяването.

В края на участието си Петър Москов заяви, че е готов да подаде оставка, при положение, че установи отклонения от предварително зададения курс на управление. Освен това той изказа и отношението си към ДПС и представи партията, като изпаднала в изолация. 

Според него държавата не е коректен платец, що се отнася до осигуряването. Той допълни, че в момента 3 млн. души ще могат да получат спешна медицинска помощ при неоходимост, а след завършване на здравната реформа те ще наброяват цели 7 милиона.

За финал Москов заяви, че осъзнава сериозността на работата си: „Чувствам се като човек, който е натоварен с много отговорна работа“.