В момента се обсъжда увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева, но правителството все още не взело окончателно решение.

Това стана ясно от думите на заместник-финансовия министър Владислав Горанов по време на форум за дясното управление по време на криза. На него присъстваше и почетният председател на испанската Народна партия Хосе Мария Аснар, който е у нас по покана на българското правителство.

Според Владислав Горанов ясен към момента е само евентуалният фискален ефект от такова вдигане на минималната заплата.

"В период на криза много внимателно трябва да се борави с подобни минимални плащания, тъй като има риск да окажат допълнителен натиск върху пазара на труда. Работата продължава по темата".

Заместник-финансовият министър коментира още, че в момента правителството наистина обмисля промяна на Данък добавена стойност, но тя се отнася до диференцираните ставки в туристическия бизнес. В момента за групови настанявания бизнесът плаща 14 процента ДДС, а за всички останали пакети ставката е 20 процента.

"Промяната е свързана с наказателна процедура по отношение прилагането на диференцираната ставка за туризма, т. к. тя не е разпростряна върху всички настанявания понастоящем, а само върху груповите настанявания. Това, което се обсъждаше – дали да бъде приложена върху всички настанявания, не само груповите, при което бюджетът ще претърпи определени загуби, или да бъде премахната, при което бюджетът ще спечели, но ще има сериозен упрек за натиск върху туристическия бизнес. Търси се едно междинно решение, при което да няма положителен или отрицателен фискален ефект", каза още заместник-финансовия министър Владислав Горанов.