От 13 май 2013 г. Националният осигурителен институт (НОИ) разширява списъка с електронни услуги, предлагани през интернет страницата на институцията, съобщиха от НОИ.

Към вече съществуващите е-услуги се прибавят три нови програмни продукти, насочени към различни групи потребители.

Всички осигурени лица вече могат по електронен път да подават заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсия/и и добавка/и за избран от тях период.

За изпращането на заявлението се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от НОИ. Условията за заплащане и получаване на удостоверението са описани в публикуваната инструкция. Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Административни услуги".

На потребителите на осигурителна информация е предоставен достъп до две нови справочни услуги. "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО" дава възможност на осигурителите и самоосигуряващите се лица да получават детайлна информация за осигурените от тях лица. Чрез нея те лесно ще могат да следят етапите и състоянието, до което е достигнала обработката на документите, представени от тях в териториалните поделения на НОИ.

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "по БУЛСТАТ и ИКО". "Преизчисляване на стаж към трета категория труд" е другата нова е-услуга от групата на справките.

Тя е в помощ както на работодателите и служебните лица, преценяващи правото и изготвящи документите за пенсиониране, така и на самите осигурени лица.

След въвеждане на продължителността на положения труд по съответните категории в години, месеци и дни, системата прави автоматично преизчисляване на данните според нормативните изисквания към трета категория труд.

Услугата е достъпна чрез рубриката "Е-услуги"/ "Справки"/ "със свободен достъп".