След като спря орязването на болничните за първите три дни през 2018 г., правителството е отменило още две от немотивираните и скандални предложения на НОИ за орязване на правата на хората.

Става дума за обезщетението за безработица при смяна на работа и за намаляването на вдовишките пенсии.

В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, който не бе одобрен от синдикатите и бизнеса, се предлагаше, ако човек е бил по-малко от два месеца на последната си работа, да получава минимално обезщетение от около 180 лв. месечно за 4 месеца, независимо на какви пари се е осигурявал и колко дълго.

Другото предложение бе при определянето на добавката на пенсиите на починалия пенсионер да се извади социалната пенсия за инвалидност. И двете идеи са отпаднали от окончателно приетия от кабинета проект на бюджета на ДОО-то, който вчера бе внесен в Народното събрание.

Предложения не бяха аргументирани в проекта на бюджета на НОИ, нито пък бяха подкрепени с разчети за колко хора и какви средства става дума. Според данните на НОИ за миналата година вдовишките добавки само от социална пенсия за инвалидност са близо 150 хил. Средният размер на тази добавка е 7.69 лв. 

Българите искат и безплатни социални услуги, и по-ниски данъци

 

Премиерът разпореди хайка за фалшиви болнични  

 

Все повече българи се връщат да работят у нас

 

Иначе вдовишките добавки са общо 739 хил. и средният им размер е близо 65 лв. Негативните реакции на синдикатите и на хората явно са накарали правителството да даде заден ход, както стори и за болничните.

В последния вариант на бюджета на ДОО-то за догодина обаче остават други рестрикции за обезщетението за безработица.

От 1 януари останал без работа човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента изискването е за платени осигуровки само за 9 от последните 15 месеца.

Очакваният ефект от тази мярка е намаление на разходите на НОИ по това перо с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. за безработица, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв. Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си.

За да се получава в максималния период обезщетението от НОИ, вече ще трябват 15 години осигуряване, а не 12 години, както е сега.

Минималното обезщетение обаче се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Въвежда се и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход.