Правителството обмисля като алтернатива на увеличението от 2 процента на здравната вноска да предложи на парламента да обсъди и варианта всички държавни служители да поемат част от разходите за здравно осигуряване.

Това съобщи днес финансовият министър Симеон Дянков, предаде Дарик. В момента разходите за здравеопазване на служителите в публичния сектор се поемат от държавата. Тепърва обаче ще се реши окончателно дали идеята ще подсигури исканите 350 милиона лева приходи за здравната каса, заради което е и решението за увеличението на здравната вноска.

Пред депутатите в парламента Симеон Дянков заяви, че "може би сега е време и заради кризата, и заради равноправието всички граждани в България да плащат равностойно". По думите му, ако увеличаването на здравната вноска от 8 до 10 процента е трудна мярка за бизнеса, е необходимо да се намери начин да се привлече някакъв друг приход.

"Държавните служители, вместо държавата да им плаща, и става въпрос за всички държавни служители, могат те да си ги плащат. Ние сме изчислили там колко пари ще се спестят в бюджета", допълни вицепремиерът.

Симеон Дянков каза още, че съкращенията в министерствата и изплащането на обезщетения са били причината за януари да се повиши и заплатата в публичния сектор.

„Имаше малко по-малко коментар за разходите за заплати в бюджетната сфера за януари - дали те са по-високи от януари миналата година. С няколко милиона наистина са по-високи. Но това не е защото се увеличават заплатите. В началото на октомври аз бях поръчал на всички министерства да направят планове как могат те да оптимизират персонала. Повечето министерства го направиха от 1 януари. Като се оптимизира персоналът, по трудовото законодателство се изплащат и определен брой заплати, след като човек напуска работа. Заради тази оптимизация една част от хората получават пет заплати, шест заплати, десет заплати и така нататък", каза министър Дянков.

 До дни правителството ще представи и близо 30 мерки за устойчиво излизане от икономическата криза, каза още министърът.

Дянков каза, че не е знаел, че е бил записван на срещата си с държавния глава Георги Първанов. Вицепремиерът не пожела да отговаря на още журналистически въпроси по тази и други теми.