Основен пакет здравни дейности ще има от 1 април, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНР. 

Той подчерта, че в закона ще бъдат разписани и критериите, за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от конституционния съд. Припомняме, че преди два дни Конституционният съд отмени текстовете за въвеждане на двата пакета, залегнали в основата на здравната реформа.

Предприели сме необходимите действия, наредбата за здравните дейности е качена за публично обсъждане във вида, в който Конституционният съд иска да бъде, поясни Шарков и уточни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона.

"Един инфаркт и един кожен обрив не могат да бъдат третирани по един и същи начин", коментира Шарков.

15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него, каза още зам-министърът. По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.

Д-р Шарков отрече да има хаос. НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година, потвърди той.

На въпрос на какво се дължат атаките срещу националната здравна карта, заместник-министърът отговори, че има хора, които се притесняват, защото 15 години нищо не се е случвало в системата на здравеопазването, което предизвиква обезверяване и критичност срещу промените.

Ваньо Шарков призова да спрат две тежки спекулации – че ще бъдат намалени онколеглата и че заради наличие на повече от средното за Европа центрове за инвазивна кардиология не всички ще могат да сключат договори за дейността си.

"Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, то ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС", каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред Нова тв.
Пакетите не са разпределени по заболяване, а по стадий на заболяване, уточни Москов.