От 1 септември минималната работна заплата /МРЗ/ ще бъде 270 лв., вдигат се и вдовишките пенсии, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета.

Той отбеляза, че преди ваканцията на Народното събрание документите трябва да са приети.

Сега автоматично с промяната на минималната работна заплата се променя и размерът на други 54 плащания, регламентирани в нормативни документи. До края на октомври ще са готови предложенията за промени в данъчни, акцизни и социални закони, с които да се намали броя на тези обвързаности от следващата година. Сред тези, които биха отпаднали  министърът посочи средствата, отпускани за партиите, парите за посещение при лекар и още двайсетина други. 

Министър Дянков отбеляза, че се увеличат добавките за деца с увреждания на 189 лв., обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години, които ще станат 270 лв., както и стипендиите. По думите му има голяма поредица от социални обвързаности с МРЗ, които
вероятно ще останат и през 2012 година.     

Днес са приети и предложенията на Министерството на финансите, на Министерството на правосъдието и МВР за промени в НПК и Закона за митниците, с които се въвежда възможността митнически служители да имат право да извършват разследване.

Такава възможност е имало до 2006 година, отбеляза министърът. Посочени са и престъпленията, по които митническите служители ще имат право да разследват и да задържат за 24 часа и това са престъпления с акцизни стоки и квалифицирана контрабанда, неплащане на данъчни задължения в големи размери и неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.

В отговор на въпрос министърът заяви, че за общините няма да има помощи във връзка с увеличението на МРЗ, заради неосъществена административна реформа. По данни на министъра централната администрация е оптимизирана с 13,5 на сто от началото на мандата на това правителство, докато в общините всяка година средно с около 2 на сто се увеличава броят на чиновниците. Повече средства ще има за делегираните бюджети.

В отговор на въпрос министър Дянков каза, че още преди месец е поискал смяната на ръководството на Селскостопанската академия, защото не е виждал промени в посока на осъществяване на административната реформа в академията. Той припомни, че одитът на Сметната палата е показал нарушения главното за 2009 г.