Лимитът от 180 000 лв. за финансиране на лечение в чужбина ще отпадне от догодина, предвиждат промени в наредбата на здравното министерство за лечение извън България. Промяната е по настояване на пациентски огранизации, пише в мотивите на проекта.

Ограничението касаеше най-вече хора, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб, общо 10 души в последните 2 г. Тяхното лечение се подпомага от комисията за лечение в чужбина към МЗ. Общо 179 души са кандидатствали за лечение, което не се осъществява у нас и не се поема от здравната каса.

Лимитът беше въведен през 2011 г. Заради недоволството на пациентските организации на следващата година правителството отмени финансовото ограничение за лечението на деца, но лимитът за болните над 18 г. остана. Тези хора са принудени да търсят дарения и да организират кампании, за да могат да се лекуват, което освен всичко друго отнема и много време.

Няма медицинска обстановка за наложения лимит, въпреки че единствените критерии, по които комисията за лечение в чужбина одобрява финансиране, са медицински - когато съответните специалисти у нас декларират, че в България не може да се предостави адекватна помощ, са написали пациентските организации на здравното министерство. Те смятат, че лимитът е дискриминационен, тъй като той "поставя пациентите със заболявания, водещи до необходимост от трансплантация с по-висока цена, в неравностойно положение и в риск от смърт". 

"Доводът, че това ограничение ще доведе до икономии е неадекватен: сумарно, разходите заплащани за период от една или две години от НЗОК за доболнична помощ на пациент с пулмонална хипертония или със синдром на късото черво надвишават цената на трансплантация на тънко черво или бял дроб в чужбина", аргументират се и представителите на болните. 

По повод писмото на организациите в МЗ направили анализ и установили, че средства за подобно лечение има и ограничението ще отпадне. МЗ отменя лимита, но все пак с цел икономии поставя ново изискване пред хората, които кандидатстват за финансиране на трансплантация в чужбина. 

Те ще трябва да представят поне две оферти от чужди клиники, а не както досега - една. Ако самите пациенти не могат да открият възможности за трансплантация в чужбина, офертите ще се търсят от агенцията по трансплантация.