Трансплантирани пациенти ще трябва да доплащат за по-качествено лечение. За това сигнализираха вчера неправителствени организации и лекари.

Причината е, че на българския пазар навлиза генеричен препарат, попадащ в позитивния списък на НЗОК. Досега лекарството не е било внасяно, но тъй като касата плаща само най-евтините препарати, пациентите или ще трябва да преминат на ново лечение, или да доплащат за оригиналния продукт.

Според специалистите обаче при трансплантирани не бива да се правят експерименти, защото тялото може да отхвърли присадения орган и да се стигне до смърт.

"Разходите за лечение на усложнения могат многократно да надвишат разликата в себестойността между оригиналните и генеричните препарати. В България трансплантираните пациенти не са повече от 600, така че мисля, че във финансово изражение преминаване от един към друг препарат може да струва много повече от трайната терапия с оригиналното лекарство", коментира националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов.

От пациентските организации заявиха, че искат терапията им да се сменя само по медицински, а не по финансови причини. Здравният министър Стефан Константинов отговори, че е съгласен на диалог за решаване на проблема, но ще иска доказателства за ефективността на всяко едно лекарство.