Преговорите за пенсионната реформа забуксуваха за пореден път. След поредните преговори стана ясно, че социалните партньори не могат да решат как да изплащат парите от професионалните пенсионни фондове. Няма яснота и как могат да се изплащат пенсиите за категорийните работници.

Единственото, за което партньорите успяха да се споразумеят е увеличаването на пенсионната вноска с 1,8%.

„Парите събрани в тях, откакто ги има, се оказват недостатъчни да се плащат пенсиите на хора, които очакват от там средства и тъй като няма да са достатъчни, НОИ трябва да доплати", каза Константин Тренчев - КТ „Подкрепа”.

Финансовият министър подчерта, че ако плащането от фондовете се отложи, това ще доведе до дупка в бюджета на НОИ:

„Ако от следващата година пак се забави с една година, това означава, че от държавния бюджет 36 млн. лева дефицит ще се получи пак и този 36 млн. лева дефицит трябва да се запълни”, коментира финансовият министър Симеон Дянков.

Синдикатите предлагат:

„Фондовете да покажат как точно тези средства да бъдат направени ликвидни, защото да подкрепят бюджета на НОИ", заяви Пламен Димитров от КНСБ.

„Проблемът е спорен и комплексен и много е вероятно да бъде отново отложен със срок”, смята Васил Велев от Асоциация индустриалния капитал.

По отношение стажа за пенсиониране е била обсъдена възможността увеличението да започне от 2015 г., както предлагаха синдикатите и нарастването да бъде с 4 месеца на година. Официално разписан документ за това обаче няма. Следващото заседание на социалните партньори ще бъде във вторник.

Трябва да се търси възможност за създаването на капиталов фонд, но на солидарен принцип и с вътрешно преразпределение, за да може системата за ранно пенсиониране да се реализира, коментира за bTV Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.