Частните пенсионно осигурителни дружества са постигнали положителна доходност през тази година и кризата от края на 2008-ма година е преодоляна. Това означава, че парите на осигурените в задължителните и доброволните фондове не са изгубили своята стойност - коментира председателя на асоциацията на частните фондове Никола Абаджиев.

"Вече е преодолян спадът на стойността на активите, който през 2008 година достигаше до 20%, а сега вече всички са на положителна доходност. Значи ако говорим за тези 100 лева, да кажем той е имал активи, те в края на 2008 година са имали стойност - неговите дялове, да кажем 80 лева, и след това възстановяват своята стойност и сега тези 80 лева, които са от 2008 година вече имат стойност 120 лева", посочи Абаджиев.

В частните фондове са натрупани над 3 милиарда и 800 хиляди лева. Дружествата обсъждат и са съгласни плавно да започне да намалява таксата, която всяка година се удържа от партидите на осигурените лица.

От 1 процент годишно върху натрупаните пари е възможно плавно намаляване до 0.6 на сто годишно - коментира още Никола Абаджиев.