От днес влиза в сила увеличението на пенсиите с 5,7%. То обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2018-та година, или доходите на близо 2 млн. и 300 хил. души. Минималната пенсия се вдига с близо 12 лева и става 219 лева и 43 стотинки. Максималната пенсия или сбор от пенсии нараства на 1200 лева. Изплащането на актуализираните пенсии започва от 8-ми юли.

Всички пенсии, които са приравнени на минималната за съответния вид, се увеличават с 5,7% от днес, независимо от датата на отпускане. Така минималната за стаж и възраст става малко над 219 лева, а социалната пенсия за старост - близо 133 лева.

Актуализират се и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и на социалната инвалидна пенсия, персоналните пенсии, пенсиите за особени заслуги. Повишава се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии - той става 1200 лева. Това ще премахне ограничението за доходите на около 43 000 пенсионери и те ще получават действителните си пенсии. Остават обаче 26 хил. души, които все още са ограничени от тавана.

Ограничението важи и за бъдещите пенсионери, след като в края на миналата година правителството се отказа от обещанието си да го премахне. За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на хората. Изплащането на юлските пенсии ще започне следващия понеделник и ще приключи на 22 юли. Чрез пощенските станции това ще по предварително изготвен и обявен на място график, а за хората, които си взимат пенсията по банков път, преводът ще бъде направен на 8 юли.