Почти 25 млн. лв. месечно ще струва евентуално увеличение на всички пенсии заради поскъпването на живота. Към 17 млн. лв. ще са необходими месечно, за да се вдигне минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 136 лв. на 159.50 лв., както искат синдикатите.

Това показват разчетите на НОИ, поискани от социалните партньори и правителството за започване на преговори за евентуална индексация на доходите от 1 юли.

Управителят на НОИ Христина Митрева вече предложи, за да бъде справедливо, щом не могат да се индексират всички пенсии, на тези с най-ниските да се дадат временно добавки под формата на помощи, а не да им се вдигат размерите.

В Националния съвет за тристранно сътрудничество и комисиите към него вече стартираха дебати как да се подпомогнат най-уязвимите групи покрай галопиращата инфлация на храните и стоките от първа необходимост. За начало партньорите в тристранката поискаха разчети от ресорните министерства колко пари ще трябват за различните мерки.

Сметките на НОИ показват още, че вдигането на социалната пенсия за старост от 100 лв. на 105.50 лв. ще глътне допълнително към 1.3 млн. лв. месечно, тъй като тя не се получава от много хора. За минимална индексация на всички над 2.6 млн. пенсии с 1% ще трябват 5.9 млн. лв. месечно. А ако обезщетението за отглеждане на малко дете скочи от 240 лв. на 290 лв., колкото искат синдикатите да стане минималната работна заплата, ще трябват допълнително 5.9 млн. лв. на месец.

От финансовото министерство все още не са дали своите разчети може ли бюджетът да поеме допълнителни разходи и какви, за да не се стигне до свръхдефицит. Финансовият министър Симеон Дянков, който в началото категорично режеше всички опити за увеличение на социалните плащания, напоследък започна да дава надежди, че някои от най-тежко пострадалите в кризата социални групи ще бъдат частично компенсирани. Например можело да се намерят пари за вдигане на пенсиите на най-възрастните - над 70 г. или над 75 г. Засега той е категоричен, че няма да има увеличение на минималната работна заплата, защото пари в бюджета за това няма. Работодателите също плашат с нова вълна от безработни, ако това се случи в момента, когато страната още излиза от кризата.