Четиридневната работна седмица може да окаже полезно влияние освен върху здравето и работоспособността на служителите, но и върху околната среда.

Експеримент с намаляване на работните часове, проведен през 2015 година в Швеция, е довел до подобрения в здравето и продуктивността на служителите. Хората споделят, че работят по-ефективно през първите четири дни от седмицата. Повечето прекарват значително по-малко време в занимания с ненужни имейли и срещи.

Според експерти намаляването на работната на четири дни ще доведе до по-добро физическо и психическо здраве за работниците. Причината е, че напрежението по време на работа повишава риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

В същото време повечето време за релакс, приятели и семейство прави служителите много по-щастливи.

Намаляването на работната седмица в един ден влияе положително и върху околната среда. Ако всички работещи хора пътуват до и от работното си място един ден по-малко в седмицата, това ще спести на природата огромни количества вредни емисии.

Като пример за това колко значителна икономия може да се постигне с тридневен уикенд през 2007 г., щатът Юта в САЩ решава да намали работната седмица с ден.  За сметка на това е удължено работното време в тези 4 дена. Това е довело до спестяването на 1,8 милиона долара във вид на енергийни разходи само за първите 10 месеца от експеримента. Тази практика обаче е прекратена през 2011 г.