Нови правила за отпускане на еднократната социална помощ за майки студентки подготвя социалното министерство.

Идеята е сумата от 2880 лв., която получават майките, които следват висше, да се дава на два пъти. Първия транш младите жени ще получават след заверка на началния семестър, а останалата част след заверка на втория. 

„Подготвяме промяна в условията, тъй като с това право масово се злоупотребява", обясни служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. "Сега младите жени вземат парите накуп само след като се запишат във ВУЗ. Така много бременни се записват в университет само за да вземат помощта, а след това не посещават нито една лекция."

Интересът към държавната подкрепа от 2880 лв. расте с всяка изминала година, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

През цялата 2011 година по 2880 лв. са получили 2344 жени, през 2012 година ­ 3090, а през миналата година броят им е скочил до 4532. 

„За периода януари-юли 2014 година 2827 жени са получили помощта“, отчетоха от АСП. Това означава, че за седемте месеца на годината младите майки са получили над 8,1 млн. лв. от хазната. 

„Броят на подадените заявления за помощта се увеличава значително в периода август-септември, когато е записването на новата учебна година“, обясниха от социалното министерство. Така до края на годината броят на помощите за майки студентки ще нарасне още. Въпреки това всички социални плащания ще бъдат изплатени навреме, увери социалният министър. 

„Няма опасност пенсионната система да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, увери Христосков по повод прогнозата на Националната стратегия за демографско развитие на населението. 

Според Христосков пенсионната възраст трябва да бъде обвързана с продължителността на живот. Военни, полицаи и служители на ДАНС също трябвало да имат минимална възраст за излизане в заслужена почивка, а не както сега само 27 години осигурителен стаж. 

В бюджета за следващата година щял да бъде заложен ръст на минималната заплата от 340 лв. на 380 лв., както и увеличение на възнагражденията на социалните работници.