За втора поредна година пенсионерите ще бъдат зарадвани с великденски добавки. При освещаването на ремонтираната църква в село Български извор премиерът Бойко Борисов обеща кабинетът да намери допълнителните пари. 

От думите на премиера не стана ясно нито кои пенсионери ще получат добавки, нито по колко лева. 

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов също спомена, че великденски добавки може да има заради доброто изпълнение на държавния бюджет. По предварителни данни за първи път от 2009 г. насам този януари хазната ще е на плюс с 85 млн. лева. 

В края на миналата бюджетът обаче бе с голям дефицит. Въпреки това добавките към пенсиите по Коледа бяха раздадени, след като Борисов отиде на крака във финансовото министерство лично да убеждава Горанов. Тогава пенсионерите с доходи до 286 лева - над 1 200 000 души, получиха по 40 лева от държавата. 

Според отчета на Националния осигурителен институт за великденски и коледни добавки миналата година са изхарчени 108 млн. лв. допълнително. През 2014 г. и кабинетът на Орешарски раздаде великденски добавки - в навечерието на изборите, което накара опозицията от ГЕРБ да обвини тогавашните управляващи в популизъм и предизборно купуване на пенсионерите. 

Миналия Великден 327 000 пенсионери с най-ниски пенсии - до 150 лв., получиха добавка от 40 лв. Хората с пенсии между 150 и 251 лв. бяха 738 000 лв. и еднократната помощ за тях беше 30 лв. За останалите около 1.12 млн. пенсионери добавката бе 20 лв.