„Хората очакваха с нетърпение техните повишени пенсии, но не се получи така. Половината пенсионери нямат повишение на пенсиите. Проблемът дойде от това смесване на пенсиите с Covid добавката. Не беше комуникирано правилно.“ Това каза пред БНР бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

След като това е социално подпомагане, значи трябваше да се има предвид доходното състояние на човека, но еднаквите добавки не са най-големият дефект, отбеляза Христова, запитана трябваше ли антикризисните добавки да бъдат еднакви за всички пенсионери.

„Това е съвсем друг вид социална подкрепа от държавата и след като беше „залепена“ към пенсията, хората наистина мислят, че тя е добавка към тяхната пенсия и брожението е много голямо“, коментира бившият социален министър в предаването „Преди всички“.

2 добавки за ощетените пенсионери

Едва ли ще се намери в България човек, който да каже, че минималната пенсия може да стигне за някакво качество на живот, но не трябва да се нарушава и основният принцип на осигурителния принос, посочи още Христина Христова.
 

istock
istock

Приближаването на минималната пенсия до средната демотивира хората да се осигуряват, категорична е тя.
 
Има много критични места в нашата пенсионно-осигурителна система, смята бившият социален министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg