С натиск за намаляване на заплатите и пенсиите, съкращаване на държавните служители и гъвкав пазар на труда вчера в Атина започнаха критичните преговори на гръцкото правителство с пратениците на Международния валутен фонд, на Европейската комисия и на Европейската централна банка.

Целта е да се уточнят условията, при които ще бъдат отпускани договорените по-изгодни заеми за покриване на гръцките дългове.

Разговорите се фокусират върху тригодишната програма на строги икономии, която може да бъде подкрепена с финансова помощ от страните на еврозоната и МВФ, ако гръцките власти решат да поискат активиране на механизма. До 20 дни ще се знае размерът на помощта за Гърция,  кога ще бъде получена и кой ще я осигури.

Най-вероятно Гърция ще има нужда от финансова помощ в размер до 80 млрд. евро, за да избегне банкрута, заяви в понеделник директорът на немската централна банка Bundesbank и член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Аксел Вебер.

Гърция ще реши дали да задейства европейския механизъм за подкрепа когато сметне за необходимо и това ще зависи от цената на кредитирането и напредъка на преговорите с ЕС и МВФ, каза финансовият министър Георгиос Папаконстантину.