НОИ не прие предложението да не се изплаща възнаграждение или обезщетение за първия работен ден от временната неработоспособност, а за втория и третия ден осигурителят да изплаща не по-малко от 80%.

Това се посочва в съобщение след заседание на Надзорния съвет на Националния осигуртелен институт, цитирано от БТА.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че обсъжданото предложение е било първият от трите дни да е за сметка на работника, другите два - по 80 процента заплащане, за сметка на работодателя.

Ненков съобщи още, че работодателите са предложили и алтернативен вариант - първите три дни да са за тяхна сметка, но по 50 на сто.

На пръв поглед при този вариант изглежда, че няма ден, който да е за сметка на работника, но като умножим три дни по 50 процента, това прави 150, а при първият вариант са два дни по 80 процента, т.е. 160, изчисли синдикалистът.

Той отбеляза, че от парична гледна точка няма разлика в това, което ще получи работника. Дали ще е три дни от работодателя по 50%, или два дни по 80% и един за сметка на работника, няма финансова разлика, заяви той. И в двата случая работникът ще е еднакво ощетен, затова предложението не бе прието, съобщи Ненков.