Прокурорите със сигурност няма да имат 13-а и 14-а заплата. Това съобщи в Русе главният прокурор Борис Велчев.

Според него, годината е такава, че да очакват това е неуместно. Велчев смята, че прокуратурата се товари с неща, които не са нейна работа и случаят с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов е типичен пример за това.

Нека данъчните служби да проверят доходите на този господин и ако техните експертизи установят престъпление, да сезират прокуратурата, каза главният прокурор.

Главният прокурор препоръча коментаторите да не се подвеждат по цифрите. Според него броят на свободните щатни места в прокуратурите е много голям. Реално заетите прокурори са около 1400. Това не е особено голяма цифра на фона на прокурорските функции в България, у нас нищо не се случва, без да се отправи към прокуратурата, каза Велчев и допълни, че такива функции, както е в България, няма нито една прокуратура в
Европа.

Борис Велчев повтори позицията си, че е привърженик на идеята бъдещият специализиран съд да съди само организираната престъпност и е противник този съд да съди депутати, министри, кметове, магистрати, защото не вижда нищо специално в престъпленията, извършвани от тях. 

Главният прокурор даде много висока оценка на русенската Окръжна прокуратура като една от най-добрите в страната.