Работници се жалват от високи температури за последните две седмици и топят шефовете си, че не пускат климатици в офиса. 

За последния месец в Главна инспекция по труда (ГИТ) са постъпили 22 сигнала от служители, трудещи се при високи температури. Само 8 от обажданията обаче се оказали основателни, обясниха от ГИТ.

Най-ощетени от високите градуси са били шивачки, продавачи и шофьори, които е трябвало да се трудят при над 28 градуса. Според наредба на социалното министерство през лятото живакът в офиса трябва да се движи между 18 и 28 градуса. 

В случай че навън е много горещо, както беше през последните дни, термометрите в офиса не трябва да надвишават 33 градуса. Фирмите, които не спазят това изискване, ще бъдат глобени с между 1500 и 15 000 лв.

Подобна санкция грози и русенски бизнесмен, спрял климатика в предприятието си, за да угоди на подчинените си. 

„Нареждането било, защото част от работниците се жалвали, че им е студено. Другата част обаче сигнализирала Инспекцията по труда, че им е горещо”, обясни директорът на инспекцията в Русе Ирена Николаева.

Горещините вчера принудиха и частни фирми във Велико Търново да хлопнат кепенците. В най-горещия ден от годината термометър в центъра на града показваше малко над 43 градуса. 

Заради невъзможността да се работи на открито някои от собствениците на строителни фирми бяха разпуснали служителите си за двата най-горещи дни на годината. Други пък признаха, че работят от 7 до 13 часа, за да могат да завършат обектите си в срок. 

Строителите обясниха, че на всичкото отгоре заради изискванията за безопасност от Инспекцията по труда, са принудени да работят на 40-те градуса нечовешка жега с ръкавици и каски на главата. Част от институциите намалиха работното си време до 14 часа. В Димитровград до понеделник общинската администрацията ще работи от 7,30 до 17,00 часа. 

Най-иновативен се оказа кметът на Перник, който нареди администрацията да работи от 7 часа 14 часа без обедна почивка. Пропуснатите часове в жегите ще бъдат наваксани през септември. Тогава общинарите ще работят до 17,30 ч, а обедната им почивка е с половин час по-кратка.