Шестте националнопредставени работодателски организации ще представят обща позиция и последствията за икономиката от така наречената национализация на професионалните пенсионни фондове.

В края на миналата седмица работодателите разпространиха декларация, в която се противопоставиха категорично на намерението на правителството да прехвърли парите от професионалните пенсионни фондове към новосъздаден солидарен фонд в НОИ.

Председателят на Българската търрговско промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че намерението парите от професионалните фондове за работещите първа и втора категория труд да отидат в нов солидарен фонд в НОИ, ще е грешна стъпка на държавата.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че държавата няма избор, тъй като професионалните фондове не могат да плащат нормални пенсии за ранно пенсиониране.

За утре е насрочено ново заседание на Тристранния съвет по условията за пенсиониране, а днес екипът на социалното министерство ще представи окончателните си предложения за промени в Кодекса за социалното осигуряване.