По предварителни данни на Националния статистически институт /НСИ/ за четвърто тримесечие на 2010 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 8 на сто спрямо четвърто тримесечие на 2009 година. Това показват данни на НСИ. 

Увеличението спрямо същия период на предходната година в индустрията е 7.9 на сто, в услугите - 8 на сто, и в строителството - 3.3 на сто.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2010 г. най-висок ръст на общите разходи за труд, спрямо същия период на предходната година е отчетен в дейностите "Професионални дейности и научни изследвания" - 26 на сто , "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 24.8 на сто, и "Други дейности" - 17.5 на сто, а най-нисък - в "Търговия; ремонт на автомобили и
мотоциклети" и "Строителство" - съответно с 2.4 и 3.3 на сто. Намаление с на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности "Култура, спорт и развлечения" с 9 на сто и в "Административни и спомагателни дейности"  със 7.5 на сто.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9.4 на сто спрямо четвърто тримесечие на 2009 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 1.8 на сто. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -8.9 на сто за "Култура, спорт и развлечения" до 30.6 на сто за "Професионални дейности и научни изследвания".