Според социалния министър Тотю Младенов има индикации на базата на ръста на производителността на труда, които позволяват ръст на доходите от 1 юли тази година.

Младенов каза това по време на парламентарния контрол. Той припомни, че темата за увеличението на минималната работна заплата, както и за препоръчителен индекс за
нарастването на  работните заплати в частния сектор на базата на индекса, се обсъждат в комисиите към тристранния съвет, както и в междуведомствена група.  

Министърът посочи, че всички социални партньори имат съгласие за разработването на механизъм за определяне и актуализиране на размера на минималното възнаграждение. Обсъждат се различни  варианти - обвързване на минималната със средната работна заплата, с производителността на труда, инфлацията и други икономически показатели, както и с минималните осигурителни доходи по икономически дейности и определяне по пътя на колективното и браншово договаряне.

Към 1 януари минималните  месечни заплати  в ЕС варират от 122.71 евро в България до 1775 евро в Люксембург, каза министърът. Трябва да се отчитат различията в конкурентоспособността на икономиките.

Като отношението към средната работна заплата, минималната в ЕС варира от 33,9 до 49,3, като у нас съотношението е 37,1, посочи министърът.