Само 3 млн. лева са постъпили в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, през юли, показват данни на Министерство на финансите.

Общият паричен ресурс на фонда към 31.07.2022 г. е в размер на 3,768 млрд. лева, като почти цялата сума е депозирани в отделна сметка в БНБ.

През юни по сметката на фонда бяха трансферирани 3,8 млн. лева, докато през май постъпиха средства в размер на 107,20 млн. лв., а през април – 4,24 млн. лева. През първото тримесечие на тази година във фонда са постъпили близо 100 млн. лева.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

Повече пари в Сребърния фонд за гарантиране на пенсиите

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg