Безработицата в последните няколко месеца има устойчив тренд на запазване на едни и същи нива.

Ако за едно работно място преди една година са се борили 12 безработни, в момента се борят 6. Това заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ.

„За пръв път от осем години насам в Агенцията по заетостта (АЗ) имаме устойчива тенденция на регистрирани безработни лица. Независимо от това има около 210 хил. безработни. Зимните месеци винаги има по-висока безработица, в момента е около 8%. По данни на "Евростат" е 7.1%, което за последните 11 години е ниско ниво“, подчерта министър Русинова.

Тя обясни, че голяма част от хората, регистрирани в бюрата по труда, са без образование и квалификация. 40 % от тях са без основно или средно образование, което ги лишава от възможността ние като държава да инвестираме в тяхната квалификация, каза Русинова.

По думите й позитивна тенденция, която можем да отчетем за последната една година, е, че благодарение на по-доброто обслужване на службите на АЗ имаме по-кратък престой в бюрата по труда на хората, които са регистрирани.