Министърът на финансите Симеон Дянков определи днешното заседание на тристранния съвет като успех и отчете напредък, а синдикатите и Българският лекарски съюз се готвят за протести, заради неспазването на поетите в подписаното споразумение с правителството ангажименти.    

Ръководството на лекарския съюз съобщи, че бюджетът за здраве за следващата година ще е близо два милиарда лева, а по данни на здравния министър той ще е 3,05 млрд. лева.   

Трансфер от 340 млн. лева от здравната каса към Министерството на здравеопазването няма да има, каза здравният министър минути, след като председателят на лекарския съюз
Цветан Райчинов показа пред журналисти скъсаното споразумение с правителството.

Здравният министър каза, че "400 млн. лева повече ще има харчове в здравеопазването от догодина и тези пари ще дойдат от осигуровки и от данъци". 

Райчинов обясни, че в проектобюджета на НЗОК не е отразено нищо от споразумението с изключение на запазването на размера на здравната вноска. Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че утре събират стачните си комитети в подкрепа на лекарите и за предстоящи действия, заради пенсионната реформа.

Според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов отлагането с една година още да се пенсионират категорийните работници през НОИ не гарантира решаването на проблема в бъдеще с пенсиите от професионалните фондове.

Синдикатите настояват гратисният период да се удължи поне до 2014 г. В изтегления законопроект на КСО беше разписано, че гратисният период се отлага до 2012 г., а сега предложението е отлагането да е само с една година като до 30 юни 2011 г. трябва да се намери решение за ранното пенсиониране на хората в първа и втора категория труд. Синдикатите са скептични дали това решение ще бъде намерено.

Според сегашното законодателство работещите при първа и втора категория труд трябваше от 2011 г. временно да получават пенсия от частните професионални фондове, в които за целта им се трупат лични партиди допълнителни осигуровки. Тази пенсия се
дава докато изпълнят общите условия за пенсиониране. Работещите в тези категории обаче заявиха, че много малко от тях имат пълен десетгодишен период на осигуряване. В момента пенсиите им се плащат от НОИ, като фондовете покриват част от сумите. Идеята на правителството е и догодина НОИ да плаща парите за пенсии с подкрепа на фондовете.

От бюджета на ДОО до момента е ясно, че осигурителната вноска се вдига с 1,8 на сто. Очакванията от вдигането на вноската са да има приходи повече от 400 млн. лева. До края на 2011 г. работодателите ще плащат първите три дни болнични, срещу което те възразиха. Диференцира се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се спрямо дохода - от 420 до 550 лева, според годишния доход.

Работодателите няма да плащат вноска във фонда за гарантираните вземания през следващата година.

Предвижда се 6,3 процента увеличение на средния осигурителен доход, което работодателите определиха като много оптимистично, защото това означава вдигане на средните заплати с близо 100 лева.

Работодателите възразиха срещу отпадането на дискусията по разпределението между работодателя и работника на осигурителната вноска, както и срещу административното определяне на нарастването на минималните осигурителни прагове с 5,6 на сто в отраслите, в които не е имало преговори.