Синдикатите очакват подкрепа от опозицията за принципите на пенсионната реформа, отразени в националното споразумение между правителството и социалните партньори.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза пред журналисти, че очаква политиците да се съгласят с философията на промените.

Манолов коментира това преди началото на днешните срещи в парламента на синдикатите с групите на "Коалиция за България" и ДПС. На срещите ще бъдат обсъдени промените в Кодекса за социално осигуряване и законопроекта за държавния бюджет за 2011 година.

"Аз знам, че опозицията ще отхвърли промените в КСО, не си правя илюзии, познавам българската политическа фауна", коментира Манолов и допълни, че е по-важно политиците да гарантират, че няма, когато се обърне палачинката след следващи избори, да променят архитектурата на пенсионната система. 

По думите му една от най-големите грешки на предходните управляващи е била свалянето на осигурителната вноска. Ако вноските не бяха намалявани, днес нямаше да има потребност от такъв дебат - да вдигаме стаж и възраст, допълни Манолов. Синдикатите ще имат срещи с всички парламентарни групи.

Правителството, синдикатите и работодателите подписаха на 1 ноември национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване и усъвършенстване на пенсионното законодателство.