Двата синдиката у нас надскочиха предизборните обещания на политиците за минималната заплата.

От КНСБ искат след 4-5 години минималното възнаграждение да е стигнало най-малко 800 лв., а от КТ "Подкрепа" искат да стане дори 1000 лв. ГЕРБ обеща в края на този мандат минималната заплата да е станала 650 лв.

10 000$ заплата на месец, за да пътувате по света в лукс 

 

7 страни искат единна минимална заплата в ЕС 

 

Средната заплата е пораснала с близо 10% за година



Целта на КНСБ е доходите да се вдигат всяка година със 100-150 лв., за да се достигне средно работно възнаграждение от 1600-1700 лв. след 5 г., обяви президентът на синдиката Пламен Димитров. Това според него е единственият начин, по който страната ни може да се справи с демографската катастрофа.

"Крайно време е да спрем да договаряме проценти на увеличение. Вече говорим за твърди суми - 1700 лв. и дори повече. Дошъл е краят и на мантрата, че произвеждаме по-малко.

Данните показват, че производителността у нас е съизмерима със съседни държави като Румъния, но доходите тук са значително по-ниски. 80 на сто от работещите у нас получават под средната заплата за страната", обясни Димитров. 

От КТ "Подкрепа" пък представиха исканията си пред бъдещите управляващи. Според цитираните от синдиката данни производителността у нас е 2.3 пъти по-ниска от средната в Европа, но пък разходите за труд са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната заплата. Искат още график за диференциране на ДДС за учебници - 7% за 2018 г., 5% - за 2019 г., и нулева ставка за 2020 г.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 на сто за хляба.