След две седмици ще се знае размерът на коледните добавки за пенсионерите, заяви социалният министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на Нова телевизия. Това зависи от последните седмици на изпълнението на бюджета, допълни той.

Министърът се надява да има 50 млн. лв., които да се разпределят на пенсионерите, както през изминалите години. Той ще настоява хората с най-ниски пенсии да ги получат. „Последният път, когато имаше добавки, 2/3 от пенсионерите получиха по 40 лева”, заяви министърът.

В момента се разработва цялостно пренастройване на социалната система. То предвижда отделяне на социалните плащания от социалните услуги – домове за деца, възрастни хора, хора с увреждания. Идеята е повече хора да имат достъп до наличните ресурси, каза Калфин. 

Той изяви желание хората с ниски доходи действително да бъдат подпомагани със субсидия и тя постепенно да намалява, когато човек има повече възможности. По думите му това е ефективен начин на използване на средствата.

Законът за семейните помощи за деца вече е факт и той дава голяма промяна по отношение на ограничаване на злоупотребите със семейните помощи, заяви Калфин. Вече в семейство на непълнолетна майка няма да влизат пари в брой, по-сериозни санкции се предвиждат за родители, които не изпращат децата си в детска градина или училище, допълни министърът.

„Държавата не трябва да пести от детски надбавки и от средства за хора с увреждания. По-важно е тези пари да отидат при хората, които действително имат нужда от тях”, подчерта социалният министър.